Voorwoord

Een leven leren

Leren… je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. En het gaat vanzelf: je leert van elke dag in je leven. Soms zijn het wijze lessen, soms ook harde. Van leren, groei je. We noemen dat ontwikkeling.

Bij ons komen kinderen die vastlopen, van wie de ontwikkeling in gevaar komt. Wij mogen hen en hun gezin helpen – om te snappen wat er aan de hand is, van de situaties te leren en om samen plannen te maken die hen verder helpen.

Een voorbeeld is onze dagbehandeling, waar we (soms al heel jonge) kinderen ongedwongen leren om iets te kunnen. Het voelt als spelen, maar intussen… is het heel gestructureerd ergens aan werken. Waar ouders en kind binnenkomen met: ‘het lukt allemaal niet’, sluiten ze de behandeling af met een gevoel van trots op wat ze hebben bereikt. Die zijn gegroeid!

Je begrijpt dus: wij zijn dol op leren en we maken er ruimte voor. We genieten van de stagiaires die we ieder jaar weer ontvangen. Zij ervaren bij ons ‘hoe het er echt aan toe gaat’. Wij leren van hun up to date kennis, maar ook van de vragen die ze stellen. Vooral leren we met elkaar wat wérkt - elke dag opnieuw.

Ook van onze YOIN jongeren leren we. Van de rijkdom van hun culturen, van de armoede van conflicten. Over wat vanzelfsprekend is in onze samenleving. En hoe ontzettend raar dat soms is, als je erbij stilstaat. Wat we van de jongeren leren, geven we weer door aan anderen. In het klein en in het groot, met liefde voor het wezenlijke van de mens. En onze kinderen en jongeren groeien op, worden groot… en worden onze collega’s. Wat zijn we dan trots!

We leren ons hele leven en soms moet je ‘het leven’ leren. We zijn blij dat we kinderen en gezinnen daarbij kunnen helpen. Daar leren we ook zelf van. Annemarie Profittlich Bestuurder

Delen