Nieuwe tijd

Voor­woord

Verandering is een wezenskenmerk van het bestaan. En dat er verandering gaande is, kunnen we wel zeggen. Door corona zijn we ‘in transitie’: als wereld, als land, als maatschappij, als organisatie. Al zoekende en met afstand proberen we een virus het hoofd te bieden en ontdekken we dat er een nieuwe tijd aangebroken is. En dat er tijdelijke veranderingen zijn, die we eigenlijk wel willen blijven omarmen. Er komt een nieuwe tijd, met nieuwe ontwikkelingen en manieren, en in deze tijd ook een nieuwe Present.

Een nieuwe school is er voor onze leerlingen van De Bron. Zij krijgen voortaan les op De Tapir, onze school in Nijmegen. Waarom die verandering? Twee schooldirecteuren vertellen met trots over het specialistische kindcentrum dat ze gaan ontwikkelen.

Ook kunt u lezen over het dertigjarig bestaan van Begeleid wonen in de regio Nijmegen. Voor jongeren, tienermoeders, jonge moeders. Hoe was het toen en hoe is het nu? Wat is er veranderd en hoe helpen we hen een nieuw leven op te bouwen, samen met hun kindje?

Een voorbeeld van succesvolle vernieuwing in onze hulpverlening is Flexibel Verblijf; een unieke vorm van intensieve gezinsbehandeling, thuis, met een leergroep ernaast voor dat wat nodig is. Ouders vertellen er open over. En natuurlijk mag ik de JIM-aanpak niet vergeten: een nieuwe aanpak met ‘jouw ingebrachte mentor’. Iemand die het gezin al langer kent en langer aanwezig blijft in het leven van de jongere en zo veel meer invloed kan hebben dan de professionele hulpverlener. Gezinnen en jongeren krijgen zo weer vertrouwen in het kunnen veranderen.

En als er kinderen zijn die iets over ‘verandering’ kunnen vertellen, dan zijn het wel pleegkinderen. Opgroeien in een ander gezin dan bij je eigen ouders, wat betekent dat voor een kind? In opdracht van entrea lindenhout is er onderzoek gedaan naar de beleving van pleegkinderen. We hebben deze keer echt alleen geluisterd naar kinderen. En dat heeft ons ook weer nieuwe inzichten gebracht waarmee we graag de pleegzorg verbeteren. Welke? Dat ziet u in het filmpje: ‘De stem van pleegkinderen’.

We zijn overigens zelf ook goed op weg in onze verandering; in ons ‘Tussenbericht’ laten we u graag zien waar we na het eerste halfjaar van 2020 staan. Met alle vertrouwen om samen verder te gaan; op weg naar het nieuwe dat ons te wachten staat.

Ik nodig u graag uit tot het lezen van nieuwe verhalen die als vanouds zullen blijven boeien. Ik wens u dan ook weer veel leesplezier! Annemarie Profittlich Raad van bestuur

Delen